TOREN VAN BABEL 2018
- werk in uitvoering -

We schrijven 1 januari 2018.
Van heinde en verre stromen mensen in grote getale naar de Grote Kerk van Alkmaar. De eerste dag van het nieuwe jaar. De eerste dag van het feest rond 500 jaar Grote Kerk. De eerste steenlegging van de Toren van Babel. Kortom, een uniek moment. Iedereen staat klaar voor een lange en meeslepende viering van de 500ste verjaardag in 2018.

De Toren van Babel is een hightech eigentijds beeld opgebouwd uit een stalen kern met lift en duizenden 3D geprinte bouwstenen als schil. Een beeld dat sterk contrasteert met het historische gebouw, Zowel in materiaalgebruik als in uitstraling en toegankelijkheid. De kerk massief en dik en dicht, de toren rank en licht en transparant. De toren meet 113 meter en is daarmee voor even de hoogste kerktoren van Nederland. Gebouwd met behulp van iedereen waar ook ter wereld die een 3D-printer heeft. Iedereen kan zelf een bouwsteen printen en zo letterlijk meebouwen aan de Toren. Taal of cultuur vormen geen belemmering of hindernis, elke wereldburger kan meedoen. Hoe lang de bouw gaat duren hangt sterk af van de support.

Alkmaar is even het middelpunt van de wereld. Exact 500 jaar geleden begonnen onze voorouders met de bouw van de Grote Kerk. Aan ons de schone taak om die kerk nu eindelijk eens af te maken. Wat de kerk namelijk node mist is een toren. Niet dat kleine klokkedingetje dat nu het dak siert. Nee, een echte kerktoren die stoer staat en flink en fier naar de hemel reikt. Die van heinde en ver als een landmark zichtbaar is. Volgens de overlevering is er ooit in het begin een poging gedaan, maar halverwege stortte die toren in en zag men er maar vanaf. Laten we als Alkmaarders eens kijken of wij met zijn allen in staat zijn dezelfde krachtinspanning te leveren als onze voorouders de afgelopen 6, 7 generaties met hun bouw en verbouw en renovaties. Zijn wij nog net zo rijk van geld en geest? Met als resultaat een jaar lang feest?! En de hele wereld mag meedoen. Meedoen aan de bouw. Meedoen aan het feest. De Grote Kerk van Alkmaar een jaar lang als navel van de wereld. Lang leve de Toren van BabelProjekt Toren van Babel juli 2015 - werkopnamen drone


Projekt Toren van Babel augustus 2015 - werkopnamen kermistoreninfo@werkmaatschappij.nl